Warsztaty kulinarne

Warsztaty gastronomiczne

Restauracja Rozmaryn
Ośrodek Wypoczynkowy Leśna Oaza w Okoninach Nadjeziornych.

Dnia 12 lutego 2020r. grupa uczniów Technikum Żywienia pod opieką nauczycieli zawodu pań: Aleksandry Browarskiej i Wioletty Knakowskiej udała się na szkolenie zawodowe zorganizowane w restauracji Rozmaryn OW Leśna Oaza w Okoninach Nadjeziornych. Młodzież została przeszkolona przez profesjonalistów panią manager Magdalenę Kullę i szefową kuchni panią Ewelinę Wilkowską. Szkolenie przebiegało w miłej i życzliwej atmosferze.

Nasi uczniowie zdobyli umiejętności z zakresu pracy kelnera podczas obsługi konsumenta przy stole i postępowania podczas reklamacji usług żywieniowych. Szefowa kuchni przedstawiła sposoby wykonania przystawki gorącej – ryby zapiekanej w plastrze szynki podanej z sosem jogurtowym, naleśnikiem szpinakowym i chipsem z jarmużu. Przystawka wyglądała niezwykle atrakcyjnie (widoczna na zdjęciu) i była bardzo smaczna. Dodatkowo przygotowano dla uczniów dwa nowatorskie desery: krem czekoladowy na aqafabie (woda po odsączeniu ciecierzycy) z przecierem malinowym i mrożone lody w panierce ciasteczkowo – kokosowej. Desery zaskoczyły wszystkich smakiem i piękną formą podania. W ocenach organoleptycznych uczniów, to właśnie lody zajęły pierwsze miejsce:). Szefowa kuchni podzieliła się techniką wykonania poszczególnych potraw z uczestnikami warsztatów, podkreślając, że gastronomia jest dla ludzi z pasją, a takich w naszej szkole wiele.

Przy barze odbył się pokaz parzenia kawy, dla nauczycieli przygotowano kawę latte macchiatto. Uczniowie zapoznali się z funkcjonalnym rozmieszczeniem pomieszczeń zakładu i parkiem maszynowym, zwiedzając zaplecze gastronomiczne.

Organizatorzy szkolenia przygotowali dla nas niespodziankę: ognisko z kiełbaskami, przy którym mogliśmy się ogrzać i spędzić miło czas.

Bardzo dziękujemy!!!

Ze szkolnej ławki: nic lepszego jeszcze nie jadłam, na pewno tu wrócę, czuję się rozpieszczona kulinarnie, opowiadane z pasją, było smacznie, miło, sympatycznie….